مقالات

پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار می‌کند؟

پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار می‌کند

پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار می‌کند؟

وکیوم آبی یک نوع پمپ صنعتی می‌باشد که در دسته پمپ‌های تحت خلأ قرار می‌گیرند. عملکرد این پمپ‌های وکیوم به پمپ‌های چرخشی شباهت دارد.ساختار پمپ وکیوم آبی شامل یک محفظه می‌باشد که یک روتور به علاوه پروانه‌ها متصل به محور چرخنده در داخل آن قرار گرفتند.هنگامیکه یک مایع یا یک سیال دیگر به داخل پمپ جریان پیدا می‌کند، حداقل اصطکاک میان مایع و بخش متحرک ایجاد می‌شود. این پمپ ها توسط موتورهای القایی کار می‌کنند.میزان فشار در داخل پمپ وکیوم آبی متغیر است و به مدل پمپ و توان موتور بستگی دارد. از خروجی پمپ های وکیوم آبی به عنوان کمپرسور گاز نیز استفاده می‌شود؛ بنابراین انتظار می‌رود از این پمپ صنعتی برای صنایع برای پمپاژ سیالات خورنده یا گازی (کربن دی اکسید) استفاده شود.

پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار می‌کند

کاربرد پمپ وکیوم آبی

پمپ وکیوم آبی به دو دسته پمپ‌های تک مرحله ای و دو مرحله‌ای تقسیم می‌شود. میزان فشار تولید شده در پمپ‌های وکیوم آبی در حالت تک مرحله‌ای ۳۵ میلی متر جیوه است در حالیکه پمپ‌های دو مرحله‌ای تنها در فشار ۲۵ میلی متر جیوه کار می‌کنند. این پمپ‌های صنعتی جریان چرخشی آب را با دمای ۱۵ درجه سانتیگراد یا کمتر پمپاژ می‌کنند. پمپاژ هوای خشک یا سیالات گازی در دمای ۱۵ درجه سانتیگراد، اساس عملکرد پمپ وکیوم آبی می‌باشند.

با توجه به شرایط دمایی و فشاری پمپ وکیوم آبی، متداول‌ترین مایعی که از طریق این تجهیزات، پمپاژ می‌شود آب است؛ اما با این حال، سایر سیالات نظیر روغن‌ها با فشار بخار بسیار پایین نیز می‌توانند از طریق این پمپ به سمت مسیرهای مختلف پمپاژ شوند. در حالتیکه شرایط سیال با توان عملکردی پمپ‌های وکیوم آبی سازگاری داشته باشد، می‌توان برای پمپاژ از این دستگاه استفاده کرد؛ به طور مثال گاز کلرین خشک و اسید سولفوریک غلیظ، دو نمونه از این سیالات هستند.

پمپ وکیوم آبی به طور موثر، یکی از ایده‌آل‌ترین پمپ‌های صنعتی برای بازیابی حلال در حالت بخار است. به طور مثال اگر در فرایند صنعتی نظیر تقطیر یا خشک کن تحت خلأ، بخار تولوئن تولید شود و این بخار به عنوان ترکیب آب بند کننده مورد استفاده قرار گیرد، موجب می‌شود آب خنک تولید شده، انتشار بخار سیال را برای ورود به پمپ وکیوم آبی مناسب سازد.

صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع فلزی، صنایع تولید مواد غذایی، مراکز خدمات درمانی، نیروگاه‌ها، صنایع نساجی، داروسازی و صنایع تولید مصالح ساختمانی برخی از مهمترین موارد کاربردی انواع پمپ وکیوم آبی هستند.

پمپ وکیوم آبی چیست و چگونه کار می‌کند

پمپ وکیوم آبی چگونه کار می‌کند؟

پمپ‌های وکیوم آبی براساس ایجاد مکش برای سیالات مختلف عمل می‌کنند. جریان عبوری از میان پروانه‌ها، سیال را به حرکت درآورده و همین حرکت چرخشی، فشار معینی را برای مکش سیالات ایجاد می‌کند. نمونه‌ای از طرز کار پمپ وکیوم آبی را در شکل زیر مشاهده می‌کنید. شرایط بهینه برای عملکرد این پمپ‌÷۱۲ها در دما و فشار معین تعریف شده است؛ در حالت معمولی، فشار پمپ وکیوم آبی در شرایط اتمسفر است.

علاوه بر پمپاژ آب توسط پمپ وکیوم آبی، برخی دیگر از انواع این پمپ‌ها با عنوان پمپ وکیوم روغن و پمپ وکیوم خشک در بازار وجود دارند. هر یک از این پمپ‌ها با شرایط خلأ کار می‌کنند اما مشخصات فنی متفاوتی دارند. همچنین شرایط فشار در سه مدل پمپ وکیوم آبی، روغنی و خشک با یکدیگر تفاوت دارد.