مقالات

سروو موتور سنکرون

سرو موتور سنکرون

سروو موتور سنکرون

سروو موتور سنکرون،از نوع سرو موتورهای جریان متناوب(AC) می باشد که نسبت به سروموتورهای جریان مستقیم(DC) کاربرد بیشتری در صنعت دارد. سروموتورها را می توان از لحاظ جریان کاری، به دو نوع جریان مستقیم(DC) و جریان متناوب(AC) طبقه بندی کرد. سرو موتورهای جریان متناوب(AC)، براساس ساختار سرو موتور سنکرون و سرو موتور آسنکرون عمل می کنند.در واقع این نوع از سرو موتورها، با توجه به چرخش روتور نسبت به میدان مغناطیسی گردان، به دو نوع سنکرون و آسنکرون طبقه بندی می شوند. سروو موتور sew از با کیفیت ترین برند این محصول است.

 

سرو موتور سنکرون

سرو موتور سنکرون یا همزمان از قسمت های استاتور و روتور تشکیل شده است. استاتور نیز شامل قاب، بدنه ی استوانه ای و هسته می باشد. دور هسته ی استاتور را با سیم پیچ می پوشانند که به سیم تامین کننده ی جریان موتور متصل می شود.

قسمت روتور یک مغناطیس دائم می باشد به همین علت این سرو موتور به سرو موتور بدون جاروبک معروف می باشد. سروموتورهای بدون جاربک هم، به علت بازده بیشتر و نویز کمتر قابل اعتمادتر می باشند.

 

اساس کار سروو موتور سنکرون:

اساس کارکرد سروو موتور سنکرون به این صورت است که وقتی ولتاژ به میدان قسمت استاتور اعمال می شود، روتور میدان مغناطیسی گردان استاتور را با سرعتی به اندازه سرعت میدان استاتور یا همان سنکرون به حرکت درمی آورد. درواقع سرعت روتور در این سروموتور به میزان سرعت میدان استاتور تغییر می کند.

باتوجه به اینکه تعداد قطب ها در این نوع از سرو موتور ثابت می باشد، می توان با تغییر فرکانس، سرعت خروجی را تغییر داد. هم چنین فرکانس ورودی نمی تواند از یک حد بیشتر یا کمتر باشد. در فرکانس خیلی زیاد، ولتاژ به ولتاژ DC نزدیک می شود و در فرکانس خیلی کم نیز، موتور به صورت ریپلی کارکرده و می ایستد.

به همین دلیل در ساختار سرو موتور های جریان متناوب(AC)، از سرو موتور سنکرون استفاده می شود.

هم چنین در این نوع سروموتور جهت به حرکت درآوردن قسمت روتور نیازی به جریان اضافی نمی باشد زیرا میدان الکتریکی اعمال شده به استاتور باعث به حرکت درآمدن روتور می شود. به همین علت از بازده بالاتری نسبت به سایر سروموتورها برخوردارند.

 

مزایا سروو موتور سنکرون:

از جمله مزایای سروو موتور سنکرون می توان به موارد زیر اشاره کرد:سروو موتور آسنکرون

  • عدم نیاز به نگهداری
  • ساختار ساده و مستحکم
  • عدم وجود جاروبک
  • مناسب برای توان های کم
  • عدم امکان گرم شدن بیش از حد
  • سازگاری مناسب با محیط
  • قدرت یا گشتاور مناسب
  • ابعاد کوچکتر و وزن کمتر
  • بازدهی بالا
  • عدم حساسیت در مقابل نوسانات ولتاژ

 

سروو موتور آسنکرون

ساختار سروو موتور آسنکرون یا غیرهمزمان یا القایی نیز همانند سروو موتور سنکرون می باشد، با این تفاوت که استاتور این سروموتور شامل هسته، سیم پیچی آرمیچر و سیم خروجی می باشد. اجزای روتور نیز شفت و سیم پیچی هسته ی آن می باشد.

در هر یک از دو قسمت استاتور و روتور، میدان مغناطیسی مجزایی تشکیل می شود. طبق قانون القای الکترومغناطیس فارادی، سرعت نسبی میدان چرخان استاتور و روتور نسبت به یکدیگر باعث به حرکت درآمدن هادی های روتور خواهد شد.

به عبارتی دیگر چون جریان متناوب(AC)، فقط به سیم پیچی استاتور وصل می شود میدان شار متناوبی را در اطراف آن ایجاد می کند که با سرعت سنکرون می چرخد.

از طرف دیگر جریان القایی روتور نیز، یک میدان شار متناوب را در اطراف آن ایجاد می کند که از شار استاتور عقب تر است. درنتیجه روتور در جهت میدان استاتور می چرخد ولی نمی تواند به سرعت آن برسد بنابراین آسنکرون خواهد بود.

سورو موتور آسنکرون در عملکردهایی که اینرسی(لختی) خارجی بالایی در ماشین ها وجود دارد، استفاده شده و به راحتی کنترل می شوند.

 

 معایب سروو موتور آسنکرون:

از معایب این نوع سرو موتور نیز می توان به کارآمدی پایین، تحت تاثیر قرار گرفتن عملکرد آن در اثر حرارت و راه اندازی آن فقط با درایو مخصوص اشاره کرد.

گرد آورنده: فیام موتور