کاربرد پمپ پلیمری در صنعت
سیالات شیمیایی نظیر حلال های مختلف، مواد اسیدی، مواد قلیایی و نظیر این ها از طریق پمپ پلیمری در صنایع مختلف در یک مسیر خاص پمپاژ می شوند. علت نامگذاری این پمپ های صنعتی با نام “پمپ ضد اسید” این است که با استفاده از پلیمرهای قوی، بستر مناسب برای حرکت سیالات خورنده فراهم شده است.
به طور کلی مواد پلیمری در برابر اثرات خورندگی مواد شیمیایی اسیدی، قلیایی یا حلال ها مقاومت بالایی دارند. پمپ پلیمری عموماً از پلیمرهای پلی پروپیلن، پی وی سی، تفلون و PDVF ساخت می شود.
با توجه به ساختار پمپ های پلیمری و اجزای تشکیلدهنده آن، انواع مختلف این پمپ ها در بازار وجود دارند که هر یک برای یک نوع کاربری طراحی شده اند. قیمت پمپ پلیمری با توجه به همین عوامل تعیین می شود در قسمت های بعدی با انواع کاربردهای انواع پمپ های پلیمری و ضرورت آن در صنایع بیشتر آشنا خواهیم شد.
کاربرد پمپ پلیمری در صنایع
انواع پمپ پلیمری انرژی خود را از برق تامین می کنند. پمپ پلیمری در صنایع مواد شیمیایی، تولید مواد غذایی، تصفیه خانه های آب و فاضلاب و سیستم های دریایی و زیردریایی کاربرد فراوانی دارند. تمام این تجهیزات از پلیمرهای مقاوم در برابر اسیدها و قلیاها ساخته شده است. قیمت پمپ پلیمری متفاوت بوده و کاربرد آن به نوع ماده شیمیایی بستگی دارد. مهمترین کاربردهای انواع پمپ پلیمری عبارتند از:
- پمپ پلیمری برای اسید سولفوریک
- پمپ های مخصوص اسید نیتریک
- پمپ های مخصوص اسید هیدروکلریک
- پمپ های مخصوص اسید فسفریک
- پمپ های مخصوص حلال های آلی
- پمپ های اسید شویی
- پمپ مخصوص مواد قلیایی نظیر محلول های سود
- پمپ پلیمری مخصوص تصفیه خانه های آب و فاضلاب
- پمپ های مخصوص محلول های نمک با غلظت بالا
- پمپ های مخصوص مواد شوینده
- پمپ برای صنایع ریخته گری و آبکاری
- پمپ های مخصوص آب دریا
عوامل موثر در قیمت پمپ پلیمری
تجهیزات پمپ پلیمری از مواد اولیه پلیمر و آلیاژهای مقاوم در برابر خوردگی ساخته می شوند. همان طور که می دانید اسیدهای قوی نظیر اسید سولفوریک، اسید هیدروکلریک و اسید نیتریک خاصیت خورندگی بالایی دارند؛ به ویژه برای فولاد آلیاژی و آلومینیوم این اثر، قوی تر خواهد بود. پلیمر های نظیر PVDF و ETFE پلیمرهایی هستند که در برابر این شرایط مقاوم می باشند. این پلیمرها با عنوان پلیمرهای مهندسی شناخته می شوند و قابلیت عملکرد در دمای بالاتر از ۹۰ درجه را دارند.
از طرف دیگر برخی از آلیاژهای مقاوم که جزو سوپرآلیاژهای مهندسی شناخته میشوند، برای ساخت قطعات پمپ ضد اسید، ویژه اسید سولفوریک و اسید کلریدریک مورد استفاده قرار می گیرند. سوپرآلیاژ Hastelloy که یک آلیاژ مهندسی مخلوطی از عناصر نیکل، کروم، مولیبدن با مقدار اندکی تنگستن می باشد، بهترین ماده اولیه برای ساخت این تجهیزات است.
با توجه به اطلاعات فوق، قیمت اولیه مواد پلیمری برای ساخت قطعات پمپ ها و همچنین قیمت قطعات ریخته گری با استفاده از آلیاژهای مهندسی به طور غیر مستقیم در قیمت پمپ پلیمری تاثیر خواهند داشت. توان عملکردی پمپ ها، قابلیت پمپاژ در دما و فشار مختلف و همچنین برند تولید کننده، عوامل دیگری هستند که قیمت پمپ های پلیمری را تحت تاثیر قرار می دهند.