اهمیت و کاربرد مونو پمپ
تجهیزات مونو پمپ یکی از انواع پمپ های صنعتی است که برای پمپاژ مایعات خاص نظیر لجن ها، سیالات با ویسکوزیته بالا، سیالات با حساسیت در برابر برش، مخلوط های دو یا سه فازی و سایر کاربردهای مشابه مورد استفاده قرار می گیرد. طراحی انواع مونو پمپ به صورتی انجام شده است که برای موارد کاربردی پمپاژ سیالات با فشار بالا یا پایین بسیار ایده آل است. همچنین ساختار این پمپ های صنعتی، پمپاژ سیالات در چند مرحله را با ظرفیت تنظیم در فشار مختلف امکان پذیر ساخته است.
طراحی و ساخت تجهیزات مونو پمپ از بسیاری جهات اهمیت دارد؛ همانطور که میدانیم در پالایشگاه ها و صنایع تولید انواع مواد شیمیایی رنگ و پوشش و همچنین صنایع غذایی با سیالاتی مواجه هستیم که ویسکوزیته متوسط یا بسیار بالا دارند و همچنین مخلوط هایی که دارای ذرات معلق با ابعاد درشت هستند، در این صنایع وجود دارد؛ از طرف دیگر، ضرورت نصب مونو پمپ ها برای انتقال این سیالات احساس می شود بنابراین، طراحی و ساخت این پمپ های صنعتی با قابلیت کاربردی ویژه برای سیالات فوق یکی از حوزههای کاربردی در صنعت می باشد.
ساختار مونو پمپ
مونو پمپ از دو قسمت روتور و استاتور ساخته شده است. روتور عبارتند از یک چرخنده با یک محور استوانه ای شکل که در داخل استاتور با بدنه ۲ لایه، هم محور با روتور قرار گرفته است. شکل تجهیزات روتر و استاتور در مونو پمپ به صورت یک مارپیچ ساخته می شود. استاتور نیز دارای دیواره مارپیچ می باشد. بنابراین همانطور که در شکل زیر مشاهده می شود، هنگام چرخش روتور، حفره های پیوسته در داخل مونو پمپ ها ایجاد می شود و همین عامل به همراه چرخش روتور، سیال را به سمت دریچه خروجی هدایت می کند.
مزایای مونو پمپ
ضرورت نصب مونو پمپ در مواردی که پمپ های با فشار بالا مورد نیاز است یا سیالات باید در فاصلههای طولانی پمپاژ شوند احساس می شود. این پمپ ها دارای مزایای زیر هستند:
- امکان پمپاژ سیالات با مواد جامد معلق
- پمپاژ سیالات حساس به برش
- قابلیت نصب به صورت عمودی یا افقی
- تنظیم سرعت مونو پمپ در حالت کم- ایدهآل برای کاربردهای با احتمال سایندگی
- ساختار مارپیچی- مناسب برای جلوگیری از سایش دیواره های استاتور و بدنه روتر
- عدم خوردگی قطعات داخلی
- امکان کار کردن در سرعت و فشار ثابت
روتور و استاتور در مونو پمپ
قطعه ثابت در تجهیزات مونو پمپ، استاتور نام دارد. استاتور در لاستیک نیتریل قالب گیری شده است و شامل یک دیواره دولایه مارپیچی با یک سطح مقطع عبوری در قسمت مرکزی می باشد. شیارهای داخل استاتور به صورت موازی، هرکدام به صورت یک نیم دایره با قطر برابر ساخته شده است. نمایی از یک استاتور را در شکل زیر مشاهده می کنید:
قسمت متحرک تجهیزات مونو پمپ، روتورها یا چرخنده ها هستند. روتورها یک قطعه مارپیچ با طول مشخص می باشد که به صورت دوار حرکت میکند. هنگامی که پمپ، روشن می شود، روتور در مقطع دایره ای شکل در طول خود به عقب و جلو حرکت می کند؛ حرکت روتور در درون استاتور انجام می گیرد. ابتدا و انتهای حرکت روتور به ورودی و خروجی پمپ متصل است. این حرکت ها به صورت یکنواخت، تخلیه مثبت بدون پالس را برای سیالات ایجاد می کند. نمایی از یک روتور را در شکل زیر مشاهده می کنید:
تجهیزات مونو پمپ بسته به نیاز صنایع با توان عملکردی متفاوت در دسترس هستند. پمپاژ مواد با غلظت بالا، تعمیرات و نگهداری ساده، کارکرد با سر و صدای کم، جریان یکنواخت، ساختار ساده و تنوع در موارد کاربردی، مزایایی است که تجهیزات مونوپاد برای صنایع ایجاد می کنند.